Domov VIDEO Renault Symbioz je Mégane pre bežných ľudí so skvelým pohonom

Renault Symbioz je Mégane pre bežných ľudí so skvelým pohonom

Čerstvá novinka v portfóliu francúzskej značky, Renault Symbioz, sľubuje kombináciu moderných technológií, udržateľnosti a maximálneho komfortu. Po absolvovaní prvých 200 km za jeho volantom, ktoré Renault pre nás starostlivo naplánoval, môžeme zhodnotiť jeho jazdné vlastnosti, technické inovácie a pocity, ktoré v nás zanechal.

Renault Symbioz - Prvá jazda, prekvapila nás jedna vec!

Renault sa odhodlal k odvážnemu kroku, keď z Mégane ako populárneho modelu segmentu C, urobil čistý elektromobil. Predaj elektromobilov však v Európe stagnuje, takže výrobcovia automobilov sa musia stále sústreďovať na výrobu vozidiel so spaľovacími motormi. Rýchlo si to uvedomili aj v Renaulte, preto sa trh prichádza duchovný nástupca Méganu, aj keď v podobe crossoveru so zvýšenou svetlou výškou.

Už na prvý pohľad pôsobí Renault Symbioz futuristicky a štýlovo. Jeho elegantné línie a prepracovaný dizajn odrážajú snahu o spojenie tradičnej automobilovej elegancie s modernými prvkami dnešných áut. Dominantný je minimalistický prístup, s dôrazom na čisté tvary a aerodynamiku. Interiér nás privítal kvalitnými materiálmi a dostatkom priestoru, čo ocení najmä mladšia generácia, ktorá hľadá funkčnosť bez kompromisov na komforte.

Renault Symbioz
Foto: startstop.sk, Patrik Tančenko

Symbioz nás prekvapil aj digitálnym prístrojovým panelom a centrálnym dotykovým displejom, ktorý je prešpikovaný najnovšími technológiami. Infotainment je intuitívny, rýchly a bezproblémovo integruje smartfóny, čo je ideálne pre každého technologického nadšenca. Ovládanie je jednoduché a počas jazdy sme všetko zvládli doslova “s prstom v nose” bez toho, aby sme museli zbytočne namáhať mozgové závity.

Technické parametre, ktoré zaujmú

Renault Symbioz, ktorý sme mali v rukách, bol poháňaný hybridnou sústavou E-TECH 145. Podľa Renaultu vás táto motorizácia na jedno tankovanie odvezie do cieľa vzdialeného 1000 km. Jednou z výnimočných vlastností Renault Symbioz je možnosť jazdy až 80 % času v meste v plne elektrickom režime, čo vedie k úspore paliva až o 40 %. Tento systém by mal zefektívniť jazdu v meste a po prvej jazde týmto ambíciám celkom veríme.

Renault Symbioz
Foto: Renault

Plynulá a tichá jazda

Po odštartovaní trasy sme sa okamžite dostali do sveta takmer úplného ticha. Symbioz je extrémne tichý a jeho sústava pohonu produkuje len minimálny zvuk. Pre tých, ktorí nie sú zvyknutí na podobnú jazdu z elektrického auta, to môže byť na začiatku mierne nezvyčajné, ale po chvíľke ticho v kabíne oceníte. Najmä pri jazde po meste, kde sa cítite viac v kontakte s okolím bez rušivých zvukov spaľovacieho motora.

Symbioz má veľmi plynulé zrýchlenie a vďaka takmer okamžitému nástupu krútiaceho momentu reaguje veľmi pohotovo na stlačenie plynového pedálu. Nováčik segmentu má zároveň adaptívny tempomat a pokročilú asistenciu, čo z neho robí oveľa pohodlnejšie a bezpečnejšie auto na každý deň. Pri manévrovaní v úzkych miestach sme mali pocit ľahkosti a dobrej ovládateľnosti.

Foto: Renault

Ekologická jazda a nízka spotreba

Jedným z hlavných lákadiel Renault Symbioz je jeho ekologický charakter, ktorý nám Renault demonštroval na 200 km dlhej trase, na ktorej sa striedalo mesto, okresky aj diaľnica. Dostali sme úlohu, prísť s čo najvyšším EKO skóre. Ak započítame všetky neštandardné faktory, ako točenie videa, fotenie, prudké akcelerácie a prejazd cez Pezinskú Babu, môžeme s pokojným svedomím povedať, že EKO skóre na úrovni 75 zo 100 je celkom dobrý výsledok. Symbioz má jednoducho nato, aby bol úsporným parťákom na každý deň.

Renault Symbioz
Foto: Renault

Má Renault Symbioz pohon budúcnosti?

Po absolvovaní 200 km trasy sme boli príjemne prekvapení, ako sa Symbioz dokáže prispôsobiť rôznym jazdným podmienkam a hlavne nášmu jazdnému štýlu. Pre tých, ktorí uvažujú o prechode na elektrický pohon, skúste si najskôr pohon Renaultu Symbioz, možno vám pomotá hlavu. Symbioz je auto, ktoré nielen spĺňa, ale aj prekračuje naše očakávania a nároky modernej doby.

Základná cena začína na sume 27 500 € vo verzii Evolution. Cena verzie Techno je stanovená na 28 900 €, Esprit Alpine začína na 30 900 € a ponuku uzatvára verzia Iconic, ktorá je k dispozícii od 32 900 €. V roku 2025 doplnia portfólio motorov dve mild-hybridné pohonné jednotky, čím by mala klesnúť aj cena.

Renault Symbioz - Prvá jazda, prekvapila nás jedna vec!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKia Niro Tri-Fuel udivuje dojazdom. Niekto toľko nenajazdí ani za mesiac
Nasledujúci článokMotoristi pozor, už o rok vám predajca môže odmietnuť predať auto so spaľovacím motorom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here