Domov VIDEO Auto vs bicykel: Čo je v špičke rýchlejšie, majú záchytné parkoviská zmysel?

Auto vs bicykel: Čo je v špičke rýchlejšie, majú záchytné parkoviská zmysel?

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Je zrejmé, že nikto nebude na bicykli dochádzať do práce 20 kilometrov. Ale aktuálne zažívame rozmach kombinovanej dopravy vďaka záchytným P+R parkoviskám.

Tie nemusia vždy podporovať iba hromadnú dopravu, ale aj zdieľanú osobnú v podobe bicyklov alebo elektrických kolobežiek. Takýmto spôsobom bezplatne odstavíte auto na okraji mesta a posledné kilometre odbavíte napríklad na bicykli. Ale je to rýchlejšie, než klasická jazda autom? To odhalí naše porovnanie auto vs bicykel.

bicykel z požičovne Slovnaft BAjk
Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Kto bude z Rovinky v centre Bratislave rýchlejšie?

Náš test začal v pracovný deň o 7:24 v Rovinke pri čerpacej stanici Tanker. Budeme tak simulovať situáciu desiatok tisíc ľudí, ktorí dochádzajú do práce v Bratislave z priľahlých satelitov. Cieľ je v centre mesta. Karol sa do cieľa vydá v aute (Mercedes-AMG C 63 S E Performance), zatiaľ čo Mišo odstaví svoje auto na P+R parkovisku pod Prístavným mostom a vo svojej ceste bude odtiaľ pokračovať na bicykli. Aby to bolo trochu zaujímavejšie, Karol vyrazil z Rovinky o 2 minúty neskôr ako Michal.

bicykle zo služby Slovnaft BAjk
Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Po vybudovaní úsekov D4/R7 je cesta do Bratislavy z východne položených satelitov oveľa rýchlejšia. Svoj podiel na tom robí aj 6-prúdová diaľnica, ktorá vyústi priamo na Bajkalskú. V ranných hodinách sa tu už však tvoria kolóny, takže zaparkovať auto pod Prístavným mostom a ďalej pokračovať na bicykli alebo kolobežke rozhodne dáva zmysel. Zaujímavosťou je tiež to, že hoci na R7 je povolená najvyššia rýchlosť 130 km/h, väčšina vozidiel ide oveľa pomalšie. Predsa len, vzdialenosť nie je taká veľká, aby vyššia rýchlosť dávala zmysel a pri nižšej rýchlosti vodiči šetria palivom alebo energiou (v prípade elektromobilov).

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Výhody záchytného parkoviska a Slovnaft BAjk

P+R parkovisko pod Prístavným mostom je chránené kamerovým systémom a poskytuje 107 parkovacích miest. Parkovanie pre návštevníkov aj rezidentov mesta je bezplatné počas celej doby prevádzky. Otváracie hodiny parkoviska sú počas pracovných dní v čase od 05:00 do 24:00 a počas víkendov od 00:00 do 24:00. Na to, aby ste z parkoviska mohli ďalej pokračovať na bicykli Slovnaft BAjk, potrebujete členskú kartu. Pre pravidelných využívateľov bicyklov sa najviac oplatí ročné členské za 38,40 €. V rámci členstva máte neobmedzený počet hodinových jázd.

Čo myslíte, kto prišiel do cieľa ako prvý? Odpoveď nájdete v našom videu.

Auto vs Bicykel - Majú zmsel P+R parkoviská?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVeľká novinka na Slovensku: Štát mení vydávanie EČV aj iné úkony
Nasledujúci článokNajvýkonnejší McLaren všetkých čias ohromí technikou a ochromí cenou

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here