Domov SPRÁVY Doprava Stavba diaľničnej križovatky D1/D4 napreduje, pozrite, čo je už hotové

Stavba diaľničnej križovatky D1/D4 napreduje, pozrite, čo je už hotové

stavba diaľničnej križovatky D1 a D4
Foto: www.d1d4.sk

Stavebné práce na rekonštrukcii diaľnice D1 za Bratislavou viditeľne napredujú. Ak všetko pôjde takýmto tempom, už tento rok by mala byť otvorená vetva z Trnavy smerom do Rače. Máme sa na čo tešiť, keďže pôjde o výrazný posun vo vyťaženom úseku. 

Projekt zahŕňa 3,6-kilometrový úsek, v rámci ktorého bude postavených až 18 mostov, čo predstavuje viac než tretinu celej stavby. Súčasťou projektu budú aj protihlukové steny s celkovou dĺžkou presahujúcou 2,5 kilometra. Celý projekt zahŕňa 128 stavebných objektov a kompletnú rekonštrukciu a rozšírenie diaľnice D1. Okrem toho bude diaľnica vybavená novým informačným systémom, bezpečnostnými zálivmi, odstavnými pruhmi, protihlukovými opatreniami, oplotením a preložkami inžinierskych sietí. Rozsiahle stavebné práce na D1 pri Bratislave sú kľúčové pre zvýšenie kapacity a bezpečnosti tejto frekventovanej dopravnej tepny, pričom v budúcnosti prispejú k plynulejšej premávke a zlepšeniu cestných spojení v okolí hlavného mesta.

rekonštrukčné práce na diaľničnej križovatke D1 / D4
Foto: www.d1d4.sk

Obmedzenia

Rekonštrukčné práce si, samozrejme, vyžiadali aj dopravné obmedzenia. Križovatka Bernolákovo (Triblavina) je dočasne obmedzená, pričom odbočenie z Bernolákova a Chorvátskeho Grobu na diaľnicu D1 smer Bratislava zostáva uzavreté. Pripájací pruh z tejto križovatky je využívaný ako zúžený pomalý pruh smerujúci do Bratislavy. Počas rekonštrukcie nie je možné využívať ani odbočenie z Bratislavy do Bernolákova či z Bernolákova smerom na Žilinu a Nitru. Uzatvorený je aj výjazd z krajskej cesty II/127 na diaľnicu D1 v smere do Bratislavy a opačne v smere Bratislava – Senec. Národná diaľničná spoločnosť sa však zaviazala, že práce prebehnú čo najrýchlejšie, aby sa minimalizovali obmedzenia pre motoristov.

rekonštrukčné práce na diaľničnej križovatke D1 / D4
Foto: www.d1d4.sk

Výmena asfaltu

Po odstránení pôvodných spevnených plôch, cemento-betónových podkladov a kameniva v objeme takmer 25-tisíc metrov štvorcových bola položená prvá vrstva asfaltovej zmesi. Tento krok je súčasťou rozsiahlej rekonštrukcie pravého jazdného pásu diaľnice D1 a križovatky Bernolákovo (Triblavina), ktorá zahŕňa aj rozšírenie diaľnice a križovatku s D4. Konštrukčné vrstvy vozovky sa menia až do hĺbky 67 cm.

ssangyong-torres-evx
na diaľnici D1 pri Bernolákove sa pokladá nový asfaltový povrch
Foto: www.d1d4.sk

Množstvo mostov

Významný pokrok sa dosiahol aj na mostných objektoch v rámci projektu výstavby D1 Bratislava – Triblavina. Dokončené sú základy mostov, spodné stavby, položené nosníky a na viacerých mostoch prebehla betonáž mostoviek. Súčasne začala výstavba ríms a prebiehajú práce na dokončení preložiek inžinierskych sietí, ako aj geodetické a geotechnické monitorovacie činnosti. Pôvodný most, ktorý spájal Čiernu Vodu v Chorvátskom Grobe s Ivankou pri Dunaji, bol zbúraný a na jeho mieste vzniká nový most s väčším rozpätím, aby preklenul rozšírenú diaľnicu D1. Podobné práce prebiehajú aj na moste nad Čiernou vodou, kde sa začali prípravné stavebné práce na základoch.

rekonštrukcia cesty, nový asfalt
Foto: www.d1d4.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPretekať sa dá aj bez miliónov, no tak to potom aj vyzerá
Nasledujúci článokTunel Karpaty je reálny. Postaviť ho má cudzia krajina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here