Domov SPRÁVY News Okná sú prežitok. Hyundai pripravuje divokého nástupcu i20 N

Okná sú prežitok. Hyundai pripravuje divokého nástupcu i20 N

Hyundai RN24 Concept
Foto: Hyundai

Hyundai na podujatí N Day 2024 predstavil odvážny experimentálny koncept budúceho vysokovýkonného elektrického vozidla s názvom RN24.

Každý rok značka Hyundai na podujatí „N Day“ predstavuje svoje inovácie, vízie do budúcnosti a potvrdzuje svoje odhodlanie excelovať vo vysokovýkonných, motoristickým športom overených technológiách. Podujatie vyzdvihuje tri piliere, ktoré sú pre Hyundai N charakteristické: Corner Rascal (zábava v zákrutách), Racetrack Capability (schopnosti na okruhu) a Everyday Sportscar (športové auto na každý deň). Tento rok divízia Hyundai N predstavila odvážny koncept RN24, ktorý je novou generáciou tzv. „Rolling Lab“ a demonštruje možnosti budúcich vysokovýkonných elektrických vozidiel.

Hyundai RN24 Concept
Foto: Hyundai

Vysoký elektrický výkon

Hyundai N chce ponúknuť najvýkonnejšiu hnaciu sústavu elektrických vozidiel v čo najkompaktnejšom prevedení. Využili preto elektroniku umožňujúcu vysoký výkon dvojmotorového systému modelu IONIQ 5 N (s funkciou boost až 650 konských síl). Tento systém bol postavený na kompaktnom podvozku elektromobilu, ktorý je inšpirovaný šampionátom WRC. RN24 nie je len testovacím vozidlom. Je to platforma, ktorá umožňuje diskusiu o novej generácii vysokovýkonných elektrických vozidiel.

volant vozidla Hyundai RN24 Concept odvodený z motoristického športu
Foto: Hyundai

Odráža odvážny duch Hyundai N, ktorý neustále hľadá nové spôsoby, ako vylepšiť zážitok z jazdy. Nielen zvýšením výkonu a rýchlosti, ale aj dôrazom na jazdné vlastnosti a presnosť. RN24 disponuje systémom elektrického pohonu modelu IONIQ 5 N. Prepracovaná batéria si zachováva kapacitu 84 kWh ako pri sériovom modeli. Ponúka však o 340 mm kratší rázvor, čím radí vozidlo do veľkostného segmentu B, kde sa nachádza Hyundai Motor i20 N Rally1 World Rally Championship (WRC).

ssangyong-torres-evx
Hyundai RN24 Concept v šmyku
Foto: Hyundai

Unikátny zvukový systém

Podvozok RN24 sa môže pochváliť novo navrhnutým odpružením v štýle WRC so špeciálnymi rely tlmičmi a rámami s vysokou tuhosťou. RN24 je vybavený systémom WRC Powertrain Drive Control Logic, ktorý umožňuje vodičom prispôsobiť výkon elektronického systému, citlivosť zrýchlenia, citlivosť regeneračnej brzdy a vyváženie výkonu pomocou tlačidiel na volante. Tieto funkcie odrážajú ovládacie prvky, ktoré nájdeme vo vozidlách Hyundai WRC. Výkon batérie a chladenia motora RN24 zabezpečuje pokročilý systém IONIQ 5 N, pričom rýchlejšie nastavenie riadenia zvyšuje odozvu na úroveň súťažného vozidla. Vozidlo je vybavené externým vysokovýkonným zvukovým systémom s rozšíreným nastavením N Active Sound+. Zvukový zážitok RN24 je umocnený dizajnom zadného blatníka, ktorý zároveň funguje ako ozvučovací systém, ktorý vytvára zvukovú kulisu pre fanúšikov.

športové zadné krídlo a LED zadné svetlomety
Foto: Hyundai

Režim Rally

Medzi mnohými inovatívnymi technológiami RN24 je kľúčovým prvkom ovládanie krútiaceho momentu motora v režime Rally. Rovnako ako systém pohonu všetkých štyroch kolies Hyundai N použitý v i20 N Rally 1, toto nastavenie optimalizuje rozloženie krútiaceho momentu na všetky štyri kolesá. Výkon mechanickej technológie i20 N Rally 1 je simulovaný elektronickou reguláciou krútiaceho momentu motora v režime Rally RN24, čím sa zjednodušuje systém a znižujú sa náklady pre využitie v budúcich sériových automobiloch. RN24 je vizuálne definovaný svojou vysoko tuhou exoskeletonovou klietkou, ktorá sa stará o bezpečnosť cestujúcich a zároveň prispieva k celkovému výkonu a stabilite vozidla pri rýchlej jazde. Balík prvkov N Performance Parts prináša 19-palcové matné čierne kované kolesá z modelu Elantra N.

Foto: Hyundai
Špecifikácie Hyundai RN24:

Hmotnosť: 1 880 kg (odhad)
Výkon: 175 + 303 kW (s boost funkciou)

Max. rýchlosť: 240 km/h (odhad)
Zrýchlenie 0-100 km/h: ≤ 3,4 s

Rázvor: 2 660 mm
Batéria: 84 kWh
Kolesá: 19-palcové

N Day 2024 - RN24 World Premiere | Hyundai N

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Hyundai
Predchádzajúci článokTunel Karpaty je reálny. Postaviť ho má cudzia krajina
Nasledujúci článokČínska značka, ktorá valcuje predaje v Španielsku, prichádza do Česka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here